6 grejpfrutów
0,75 l białego wytrawnego wina
0,5 l spirytusu 95%
200 g cukru
skórka z 1/2 pomarańczy
1. Grejpfruty dokładnie myjemy i ścieramy z nich skórkę. Musimy to zrobić delikatnie żeby nie zetrzeć tzw. albedo, czyli tej białej warstwy pod skórką.
2. Z otartych owoców wyciskamy sok. Sok przelewamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy na malutkim ogniu. Cały czas mieszamy. Studzimy i przelewamy do dużego słoja.
3. Wlewamy również wino i spirytus. Dorzucamy startą grejpfrutową skórkę i skórkę z pomarańczy (bez albedo). Ja użyłem suszonej skórki pomarańczowej, bo zawsze mam jej spory zapas.
4. Zakręcony słój chowamy w zimne i ciemne miejsce na 1 miesiąc.
5. Po tym czasie nalewkę filtrujemy i butelkujemy.
6. Nalewka nadaje się od razu do spożycia, ale im dłużej postoi, tym będzie smaczniejsza.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz