400 g cukierków Kopiko
560 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
350 ml wody
300 ml (około 240 g) spirytusu
1. Cukierki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Stawiamy na kuchence i bardzo lekko podgrzewamy. Stale mieszamy aż do rozpuszczenia cukierków.
2. Po rozpuszczeniu cukierków czekamy aż masa nieco przestygnie, dolewamy mleko i spirytus i mieszamy przez chwilę.
3. Przelewamy do butelek i zostawiamy na 2-3 dni żeby się smaki przegryzły. Po tym czasie likier jest gotowy do picia.
Smacznego!
Ile ml wychodzi z tej porcji?
OdpowiedzUsuńNie pamiętam dokładnie, ale chyba około 1,5 litra (może nieco mniej).
UsuńChciałam zrobić tą nalewkę na prezent czy można zrobić ją wcześniej ( może postać dłużej?),np.z 1,5 tygodnia wczesniej? Chyba wtedy smaki się jeszcze lepiej przegryzą ;)
OdpowiedzUsuńMożna bez najmniejszego problemu. Nie pamiętam ile ona u mnie stała zanim cała została wypita, ale pewnie znacznie dłużej niż miesiąc. Może tak być, że się rozwarstwi. Wówczas trzeba po prostu wstrząsnąć butelką.
UsuńZrobiłam w smaku bardzo dobry , ale i dosyć mocny wyszedł :)
OdpowiedzUsuńA czy mozna coś zrobić żeby stracił troszkę na mocy? , bo wyszedł naprawdę mocny
OdpowiedzUsuńPo prostu dodaj więcej tego mleka zagęszczonego. A jak nie chcesz żeby był taki gęsty, to nawet wody zamiast mleka możesz dodać.
UsuńA jakie proporcje jak bym chciał z wódki zrobić zamiast spirytusu?
OdpowiedzUsuńWtedy dałbym jakieś 650 ml wódki i zrezygnował również z wody. I cukierki musiałbyś rozpuścić bezpośrednio w wódce.
Usuń